Inspiratie voor HR: 3 leestips voor de winter van 2020

Reading Time: 6 minutes

Meer inspiratie voor het HR veld kunnen we allemaal wel gebruiken. Zeker in de wat grijze maanden. Lekker met een boekje op de bank. Of al wandelend met een luisterboek (of als je erg graag weten wilt hoe het boek verder gaat, ook op de hometrainer. True story). In deze blog geef ik je drie boekentips. Allemaal om HR inspiratie op te doen uit onverwachte hoeken. Ben jij opzoek naar inspiratie voor agile HR? Lees dan gauw verder. Als tipje van de sluier; in een van de boeken geeft een zeer bekende CEO zijn lessen in leiderschap.

In mijn blog over goede voornemens, kan je lezen dat een van mijn goede voornemens is om meer te schrijven in 2020. En stiekem niet alleen om meer te schrijven, maar ook meer te lezen. Door te lezen ontspan ik, wordt ik geraakt, en geïnspireerd. En dat deel ik graag met je (sharing is caring you know) in deze reeks van blogs. Boeken selecteer aan de hand van drie criteria:

  1. Een praktisch component. Filosofieboeken vind ik tof maar erg pittig om door te akkeren. Sorry ‘de wereld van Sofie’. Er waren pogingen, maar geen van allen succesvol.
  2. Het heeft een verhaal. Ik ben gek op storytelling. Niets is zo mooi als dat je scene voor je kunt zien, een persoon verder kan zien ontwikkelen.  
  3. Voor HR-gerelateerde boeken: het is geschreven voor een andere doelgroep (en dus niet voor HR professionals). Juist om een frisse blik te houden.

Elk seizoen neem ik je mee in drie leestips. Elk van de leestips krijgt een korte introductie over waarom ik dit boek koos, een korte samenvatting van de inhoud, en een eindoordeel.

Zit je er klaar voor? Let’s go!

1: Robert Iger’s ‘The ride of a lifetime. Lessons in creative leadership’

Uitgegeven door Bantam Press in september 2019. Met ongeveer 272 pagina’s, of goed voor bijna 9 uur luisterboek. De link naar het boek vind je hier.

Het audiobook van ‘The Ride of a Lifetime’

Waarom dit boek?

Het eerste boek als inspiratie voor HR, heb ik gekozen door een combi van persoonlijk en professioneel. Allereerst ben ik een longtime Disney fan en werkt mijn broer in de filmwereld. Ten tweede wekte dit boek interesse door het leiderschap’s thema. Verschilt leiderschap in een gigantisch bedrijf zoveel van dat van een kleiner bedrijf? Nieuwsgierig naar het runnen van Disney en de visie van Robert Iger op leiderschap, maakte dat ik dit boek uitkoos. 

De samenvatting

Het verhaal neemt je mee in de gehele carrière van Robert Iger en vlecht daarin zijn tien lessen in leiderschap. Deze lessen zijn in quotes van de auteur te vangen:

  • Optimisme: “Optimism sets a different machine in motion. Especially in difficult moments, the people you lead need to feel confident in your ability to focus on what matters, and not to operate from a place of defensiveness and self-preservation […] The tone you set as a leader has an enormous effect on the people around you.”
  • Moed: “I didn’t want to be in the business of playing it safe. I wanted to be in the business of creating possibilities for greatness. Of all the lessons I learned in that first year running prime time, the need to be comfortable with failure was the most profound.”
  • Focus: “Avoid getting into the business of manufacturing trombone oil. You may become the greatest trombone-oil manufacturer in the world, but in the end, the world only consumes a few quarts of trombone oil a year!”
  • Besluitvaardigheid: “I’ve always instinctively felt that long shots aren’t usually as long as they seem.”
  • Nieuwsgierigheid: “The path to innovation begins with curiosity: innovate or die.”
  • Fairness: “Strong leadership embodies the fair and decent treatment of people. Nothing is worse to an organization than a culture of fear.”
  • Bedenktijd: “It’s simply about taking the time to develop informed opinions.”
  • Authenticiteit: “Truth and authenticity breed respect and trust.” 
  • Perfectionisme: This doesn’t mean perfectionism at all costs, but it does mean a refusal to accept mediocrity or make excuses for something being ‘good enough.’”
  • Integriteit: “True integrity―a sense of knowing who you are and being guided by your own clear sense of right and wrong―is a kind of secret leadership weapon. If you trust your own instincts and treat people with respect, the company will come to represent the values you live by.”

Een paar interessante lessen in leiderschap toch? Elke les wordt ingeleid door een ervaring die Robert heeft gehad in zijn tijd bij Disney. Zo krijg je een intiem beeld van hoe de CEO van Disney tegen bepaalde situaties en keuzes in het bedrijf aankeek.

Eindoordeel

Fascinerend. Af en toe moeilijk te geloven en een tikkeltje Amerikaans. Het is boeiend om te lezen hoe de carrière van Robert Iger is verlopen. Hij neemt je mee in 45 jaar van zijn carrière. Van sportevenement in de Sovjet-Unie op Amerikaanse televisie krijgen, de processen rondom de acquisities van Pixar, Marvel en Lucasfilm, persoonlijke struggles, de #MeToo situatie bij Disney, zijn vriendschap met Steve Jobs en de zakelijke visie op Star Wars – maakt het een bijzonder persoonlijk en  interessant boek. 

Het boek kent geen moeilijke verhaallijn, het heeft een vriendelijke tone of voice en je pikt het gemakkelijk op. Ik heb het boek geluisterd als audiobook (via Audible), wandelend naar werk, stad of in de sportschool.

2. Elke Geraerts ‘Mentaal kapitaal. Versterk je mentale veerkracht en vermijd burn-out.’

Uitgegeven door Lannoo in mei 2015. 208 pagina’s. De link naar het boek vind je hier.

Het e-book ‘Mentaal Kapitaal’

Waarom dit boek?

Deze tweede leestip ter inspiratie voor HR heb ik gekozen op basis van een eerdere kennismaking met de auteur. Elke Geraerts zag ik in 2018 spreken bij het Noorderlink festival, waar ik toentertijd zelf ook spreker was over Agile HR. Een onwijs inspirerende talk gaf Elke daar. Dat, in combinatie met het feit dat ik dit kwartaal meer aandacht geef aan welzijn op de werkvloer bij Artefact – maakte dat ik dit boek koos.

De samenvatting

Elke Geraerts is van beroep neuropsychologe en heeft veel onderzoek gedaan naar de veerkrachtigheid van het brein. Het boek start met een waarschuwing: we zitten midden in een breincrisis. Een crisis waarin we gezonder zijn dan ooit, langer leven en vrijer lijken dan ooit – maar dat al jarenlang het aantal psychische problemen stelselmatig toeneemt. 

Het boek presenteert zich als de oplossing: vergroot je mentale weerbaarheid om beter beschermd te zijn tegen stress, burn-out en andere mentale problemen. Het goede nieuws: deze weerbaarheid of ookwel veerkracht genoemd, is aan te leren. Dit boek geeft aan hoe je dit doet op vier manieren:

  1. Zelfcontrole: Door jezelf in toom te houden en te weten wanneer dat niet lukt, versterk je volgens Elke je mentale veerkracht. De auteur neemt hierin principes als intrinsieke motivatie, egodepletie en uitgestelde beloning mee. 
  2. Een bewuster bewustzijn. Door je meer bewust te zijn van wat je denkt en wanneer en ook wanneer je het kan loslaten – draag je bij aan het verhogen van je mentale weerbaarheid. Mindfulness, ‘denken over denken’ en mindwanderen (het laten lopen van je gedachten) passeren hierbij de revu. 
  3. Focus. Om je mentale veerkracht te vergroten neemt Elke je mee in enkele mogelijkheden om je focus vast te houden. Zoals het stellen prioriteiten en op tijd pauzeren.
  4. Optimisme. Het aanspreken en stimuleren van dit oerinstinct draagt bij aan het vergroten van je mentale veerkracht. 

Eindoordeel

Ben je op zoek naar een praktisch boek over hoe je je mentale veerkracht kan vergroten? Lees dit boek dan vooral niet. Helaas blijft het boek qua praktische toepassing wat achter. Het is goed onderbouwd en geeft je veel extra leestips en begrijpbare wetenschappelijke inzichten. Hulde daarvoor! Maar helaas blijft het precieze hoe-dan achterwege.

Het laatste deel van het boek gaat bijvoorbeeld over het vormgeven van breinbeleid, maar daar mis ik echt de voorbeelden uit de praktijk. Het boek geeft vooral aan wat je als individu eventueel zelf kan doen. Vanuit een bedrijfsmatig perspectief mis ik hier wat er vanuit die positie gedaan kan worden. Inspiratie via voorbeelden is daarin echt een gemis. 

Omdat het boek gevuld is met referenties en uitleg, leest het niet altijd gemakkelijk weg. Iets meer storytelling door het gehele boek (er zijn wel enkele user stories te vinden), zou een welkome toevoeging zijn. 

3. Jake Knapp ‘Sprint. How to solve big problems and test new ideas in just five days.’

Uitgegeven door Transworld Publishers Ltd. in maart 2016. 288 pagina’s. De link naar het boek vind je hier.

Het boek ‘Sprint’

Waarom dit boek?

Als derde tip ter inspiratie voor HR een zeer praktisch boek uit 2016. In de weekenden van januari heb ik een masterclass gevolgd bij AJ & Smart in deze werktechniek die van oorsprong van Google Ventures komt. In mijn tijd als agile coach bij Organize Agile heb ik regelmatig (elementen van) Design Sprint gebruikt. Nu Design Sprint 2.0 er is, heb ik het boek er weer bijgepakt om de versies met elkaar te vergelijken tijdens de training. Ben je geïnteresseerd om samen een design sprint te doen met jouw bedrijf? Klik dan hier.

Samenvatting

Het boek is geschreven door drie Google Venture collega’s; zij helpen dag in dag uit startups en scale ups in hun verdere ontwikkeling. Sprint is daarbij de methode die deze drie mannen hebben ontwikkeld om snel een idee bij een klant te testen. 

In vijf dagen breng je in kaart welke vraag je beantwoord wilt hebben, wie je doelgroep is, ontwikkel je een prototype en test je deze vervolgens op een groep (potentiële) klanten. 

Eerlijk; de methode leent elementen van Design Thinking, Scrum en de Lean Startup – dat maakt het een fris sausje van verschillende agile methodes.

Eindoordeel

Een praktisch boek? Absoluut. Oefeningen voor elke dag, checklists en inpaklijsten; allemaal staan ze in dit boek. Met een aantal fijne casussen die verhelderend en beeldend werken. Het was bijzonder fijn om te zien met de cursus waar de 2.0 versie afwijkt van het origineel. Zo is het een heerlijk praktijkgericht boek dat lekker wegleest met tevens voldoende foto’s en illustraties van situaties. Ik ben fan!

Welk boek(en) heb jij gelezen deze maand? Heb je nog tips voor me? Ik ben benieuwd!

Home » Blog » Inspiratie voor HR: 3 leestips voor de winter van 2020