Reading Time: 7 minutes
Wat hebben surfen, rebellen en beoordelen met elkaar te maken? Niet zoveel op het eerste gezicht. En eigenlijk hebben zo ook niets met elkáár te maken. Dit zijn de drie thema’s van de drie leestips voor meer inspiratie voor het HR veld. Deze maand in de schijnwerpers? Patagonia’s oprichter Yvon Chouinard met het boek ‘Let my people of surfing’, de vrienden van Corporate Rebels met ‘Corporate Rebels. Make work more fun’, en de stevige kost van Killian Wawoe, Maud Schaapveld en Rutger Verbeet’s ‘Performance management in een agile werkomgeving’. Benieuwd naar de reviews? Lees dan gauw verder.
In de blog over goede voornemens, kan je lezen hoe één van mijn goede voornemens is om meer te schrijven in 2020. En stiekem, niet alleen meer schrijven, maar ook meer lezen. In januari 2020 plaatste ik in dat kader al de eerste blog. Deze vind je hier. Voor de nieuwe lezers, boeken selecteer ik aan de hand van drie criteria:
- Het moet praktisch zijn.
Filosofieboeken vind ik tof maar erg pittig om doorheen te akkeren. Sorry ‘de wereld van Sofie’. Er waren pogingen, maar geen van allen succesvol. - Het heeft een verhaal.
Ik ben gek op storytelling. Niets is zo mooi als dat je scene voor je kunt zien, een persoon verder kan zien ontwikkelen. Een case uit de doeken zien komen. - Voor HR-gerelateerde boeken:
Het is geschreven voor een andere doelgroep (en dus niet voor HR professionals).
Elk seizoen neem ik je mee in drie leestips. Elk van de leestips krijgt een korte introductie over waarom ik dit boek koos, een korte samenvatting van de inhoud, en een eindoordeel.
Zit je er klaar voor? Let’s go!
1. Yvon Chouinard’s ‘Let my people go surfing. The education of a reluctant businessman’
Uitgegeven door Penguin Books in 2005, opnieuw uitgegeven in 2016. 272 pagina’s. De link naar het boek vind je hier.
Waarom dit boek?
Het eerste boek als inspiratie voor HR, heb ik gekozen voor een autobiografisch boek. Als duurzaamheids-enthusiast, vind ik Patagonia als kledingmerk een interessante partij. Het is voorstander van reparatie, levenslange garanties, recycling en eerlijke handel en productie. Als outdoor girl ben ik trots op mijn Patagonia functionele kleding. Maar ik vroeg me af; wat is het verhaal van de oprichter van Patagonia? En hoe ziet de cultuur eruit bij dat bedrijf? Hoog tijd om dit boek in te duiken. Het voorwoord van het boek vind je alvast hieronder als geluidsfragment ingesproken door Yvon Chouinard zelf.
De samenvatting
Het boek werd in 2005 uitgebracht en diende in eerste instantie als handleiding voor de werknemers van Patagonia. Maar al gauw bereikte het boek een groter publiek en werd het vertaalt in tien andere talen, werd het gebruikt op middelbare scholen, universiteiten en zelfs ter inspiratie bij andere bedrijven. In 2016 kwam de heruitgave uit waarin Yvon Chouinard 40% nieuwe content toevoegde aan zijn originele werk. Deze 2016 versie heb ik gelezen.
Het boek is ingedeeld in twee delen: deel één gaat over de ontstaansgeschiedenis van Patagonia en deel twee neemt hoofdstuk voor hoofdstuk de visie achter een tal van onderwerpen door (waaronder productie, financiën, HR, leiderschap, etc.). Het autobiografisch boek is gevuld met foto’s uit persoonlijke archieven, quotes en anekdotes. Als je meer wilt leren over hoe een succesvol (outdoor) merk ontstaat, is dit een interessant boek.
Eindoordeel
Fascinerend. Heerlijk om te lezen hoe een eigengereide klim fanaticus zich genoodzaakt voelde om zijn eigen klimmateriaal te maken. Eerst voor zichzelf en later voor vele klimvrienden. En hoe, gedurende die avonturen zijn milieuactivisme een plek kreeg binnen die activiteiten.
Omdat het verhaal verteld wordt vanuit het oprichters perspectief, krijg je inzicht in hoe bepaalde keuzes voor Yvon heel logisch zijn maar in vergelijking met zijn tijdgenoten niet. Hoeveel tijd en energie er wordt gestopt in het vinden van duurzame en fairtrade handelspartners tot het opstarten van een inhouse kinderopvang.
Gelezen in het Engels, zijn de klim- en materiaal termen niet altijd even herkenbaar, wat soms het verhaal wat moeilijker leesbaar maakt. Dat wordt ruimschoots gecompenseerd met de foto’s van en anekdotes over de periodes waarin risico’s werden genomen en hoe die risico’s beloond werden door goede sales, bevlogen medewerkers en positieve impact op het milieu.
Het mooiste inzicht vond ik het perspectief dat Yvon geeft op hoe de cultuur aansluit op het merk en vice versa: “onze mensen gaan surfen als er goeie golven zijn, we kunnen dat beter accepteren. We willen geen drones in dienst hebben die doen wat ze gezegd worden, we willen mensen in ons team hebben die producten maken die ze zelf als klimmers en surfers willen gebruiken.” In het gehele boek vind je soortgelijke uitspraken en momenten; volg je eigen logica en gevoel als het gaat om interventies en beleidskeuzes, pas op met het overnemen van ‘best practices’ of het advies van externen.
Kan je geen genoeg krijgen? Hieronder een prachtige talk van de huidige Chief HR van Patagonia.
2. Joost Minnaar & Pim de Morree ‘Corporate Rebels. Make work more fun.’
Uitgegeven door Corporate Rebels in februari 2020. 222 pagina’s. De link naar het boek vind je hier.
Waarom dit boek?
Sinds 2017, lees ik met enige regelmaat de blogs van de jongens achter Corporate Rebels. Ik was benieuwd naar in hoeverre het boek andere of aanvullende perspectieven op de blogs gaven, en zodoende kwam het boek op de leeslijst ter inspiratie voor HR. En dat niet alleen, met een goede marketing kwam de boektrailer regelmatig bovenaan mijn social feed.
De samenvatting
Joost en Pim stopten in 2016 met hun banen in ‘gewone’ bedrijven om te onderzoeken hoe werken leuker kan zijn. Ze maakten een bucketlist van bedrijven die ze wilden onderzoeken op hoe dat kan. Het boek is daar een mooie weerspiegeling van. In ruim 200 pagina’s komen verschillende bedrijven aan bod die het allemaal net even anders hebben aangepakt.
Het boek kent acht hoofdstukken met namen als ‘from rules & control to freedom & trust’, en ‘from hierarchical pyramid to network of teams’. Verschillende bedrijven passeren de revue. Van de bekenden zoals Buurtzorg en Semler, naar ook minder bekende voorbeelden als Haier en FAVI. Het woord agile valt een aantal keer in het boek, maar wordt aldaar geïnterpreteerd als werkwijze en niet zozeer als mindset. Interessant genoeg, sluiten alle hoofdstukken perfect aan bij die mindset.
Eindoordeel
Wat een heerlijk boek. Echt een stukje inspiratie voor HR. Elk hoofdstuk kent begint met een mooie anekdote over hoe ze bij een bepaald bedrijf binnen kwamen (en zo kwam ook Patagonia weer langs, waar ze gingen surfen). Vervolgens wordt ieder hoofdstuk afgesloten met een paar praktische tips over hoe je kan beginnen (in de vorm van interventies op bepaalde niveaus) of hoe je het gedachtegoed verder kan ontwikkelen.
Wat het zo’n fijn boek maakt is dat het een goede balans kent van je voorzien van informatie, het vertellen van verhalen, én je tips meegeeft. Hierdoor blijf je doorlezen, zonder dat je het gevoel krijgt dat je een informatie overload krijgt of een gevoel van ‘en wat is je punt’? Je ziet daadwerkelijk de gesprekken voor je, en de je krijgt zin om wat te doen. Juist door die persoonlijke verhalen krijg je ook weer een nieuw perspectief op de voorbeelden die je al kent.
De tips die aan het eind van ieder hoofdstuk worden gegeven in de vorm van level 1 – 5 interventies zijn leuke food for thought. Niet genoeg om echt mee aan de slag te gaan maar je eerder uitnodigen om samen met je team te bespreken en te vertalen naar eigen praktijk.
Het enige mindere punt aan het boek – en het is een kleintje – is dat een aantal quotes omgekeerd op pagina’s gedrukt zijn. Ik snap dat hier een zekere rebelsheid aan ten grondslag ligt, of dat je op die wijze nadruk wilt leggen op een quote, maar het haalde mij een beetje uit de lees flow.
3. Kilian W. Wawoe, Maud Schaapveld en Rutger Verbeet’s ‘Performance management in een agile werkomgeving.’
Uitgegeven door Performa Uitgeverij. in december 2019. 116 pagina’s. De link naar het boek vind je hier.
Waarom dit boek?
Het derde boek ter inspiratie voor HR een ‘traditioneel’ HR boek.* Eerder dit jaar vulde mijn LinkedIn feed zich met berichten over de boeklancering van dit boek en de toen gepubliceerde podcast van People Masterminds (leuke podcast trouwens, aanrader!) over de inhoud van dit boek. Bekend met de auteurs, was ik benieuwd naar de visie van deze drie consultants op dit veelbesproken thema.
De samenvatting
Het boek is ingedeeld in twee delen: enerzijds wordt er inzicht gegeven in het (faillissement van het) klassieke performance management. Anderzijds doen de auteurs een voorstel tot een performance management methode nieuwe stijl.
In het eerste deel van het boek worden kort de relevante theorieën (zoals operante conditionering en zelfdeterminatietheorie), de geschiedenis, en huidige gebruiken in performance management aangehaald. Het eerste deel wordt afgesloten met een overzicht van de gebreken van het huidige performance management systeem.
Het tweede deel van het boek start met de resultaten van een eigen onderzoek waarin bepaalde vragen (denk hierbij aan ‘hoe bepaal je de prestaties van medewerkers?’ en ‘uit welke onderdelen moet het gesprek bestaan?’) worden behandeld. Op deze wijze nemen de auteurs je mee in hun gedachtegang en wordt je langzaam klaargemaakt voor het alternatief dat in dit deel wordt gepresenteerd.
Eindoordeel
Allereerst; het is geen boek dat je gemakkelijk even doorleest. Om eerlijk te zijn, deel één is behoorlijk pittig om door te akkeren en doet me vooral denken aan theses van master studenten. Om de lezer mee te nemen in de voorgestelde nieuwe aanpak is het noodzakelijk om stil te staan bij de theorieën die hieraan ten grondslag liggen. Dit maakt het echter geen gemakkelijk kost om te lezen. De look & feel van het boek dragen daar helaas aan bij; een ietwat zakelijke bladspiegel en lettertype keuze. De casussen verder op het in het boek wordt gepresenteerd is zwarte kaders, wat eerder het gevoel geeft dat ze iets niet goed doen.
Dat gezegd hebbende, de voorgestelde nieuwe aanpak van performance management is interessant. En dat maakt het boek wel degelijk ter inspiratie voor HR. Zo laten de auteurs zien dat er in performance management eigenlijk drie rollen worden gespeeld; die van de coördinator, de rechter en de coach. En waar die drie rollen in het traditioneel performance management bij (veelal) de leidinggevende liggen, stellen de auteurs hier verschillende partijen voor. Ook komen er mooie casussen voorbij die weer inspirerend werken.
Wat ik mis in het boek is een case waarin de auteurs de nieuwe aanpak in zijn volledigheid hebben getest en de effecten ervan laten zien. Er zijn een aantal casussen opgenomen die een onderdeel van de aanpak laten zien, maar hoe de verschillende elementen op elkaar inspelen blijft de vraag. Wellicht iets voor de nabije toekomst?
Welk boek heb jij gelezen deze maand als inspiratie voor HR? Heb je nog tips voor me? Ik ben benieuwd!
* en pas na het lezen van het boek kwam ik er achter dat ik mijn eigen regel rondom boekenselectie had verbroken. Geen HR boeken uit het HR veld. Oh well, some rules need a little bend.