Goede voornemens? Geen ‘fuck it’ maar yes we gaan er voor!

Reading Time: 4 minutes

Heb jij voor 2020 ook goede voornemens? Maar komende de eerste twijfels op of werkt je omgeving niet mee? In deze blog laat ik je zien waarom zoveel goede voornemens mislukken, maar ook hoe ze in vijf gemakkelijke stappen wel slagen. En deel ik mijn drie goede voornemens, ook al vind ik dat wel wat spannend om te doen…

Afgelopen week interviewde RTL Nieuws Marjon Bohre in het artikel ‘Gelukkiger in 2020? Vergeet voornemens, wees rommelig en zeg ‘fuck it!’’. Als voorstander van wat professionele rebelsheid, klonk de titel mij als muziek in de oren. Alleen heb ik dit jaar wel goede voornemens (voor het eerst), en wil ik ze bereiken zonder teveel gedoe. De lessen die ik leerde na wat onderzoek en de formule hoe je ze wel behaald, vind je hier beneden. 

66 dagen

Het artikel van RTL Nieuws geeft terecht aan dat goede voornemens vaak al voor het eind van januari zijn opgegeven. Meer sporten, minder ongezond eten, minder online zijn, we vervallen vaak in onze oude patronen. Logisch ook, gezien het aanleren van nieuwe gewoontes gemiddeld maar liefst 66 dagen kost. Niet de 21 dagen die sinds de jaren ‘60 overheerst als algemeen geaccepteerde standaard.  

Sterker nog, James Clear, de auteur van Atomic Habits, laat in zijn onderzoek zien dat het aanleren van nieuwe gewoontes tussen de twee en acht maanden duurt. De auteur van het RTL artikel geeft vervolgens aan dat je maar beter ‘fuck it’  kan zeggen tegen de goede voornemens. Die mentaliteit komt echter met allerlei richtlijnen – bewijst ook het groeiend aantal boeken hierover (maar liefst 4026 boeken op Bol.com). Het komt er dus eigenlijk op neer dat die mentaliteitswijziging ook een goed voornemen is. Gedoemd om te mislukken. Cirkeltje rond. Lekker dan (een schrale troost: je hebt wel de economie geholpen door het aanschaffen van die ‘fuck-it’ boeken).  

Goede voornemens komen in veel verschillende vormen en maten.

Waarom goede voornemens juist zo leuk zijn

En toch durf ik half januari aan te geven dat ik mijn goede voornemens dit jaar wel ga volhouden. Marjon Bohre geeft in het artikel namelijk precies aan waar het geheim hem zit van een succesvol goed voornemen. “Goede voornemens laten slagen lukt het best als je vanuit gezonde zelfacceptatie je gedrag verandert. Als je kijkt naar wat je dóét, in plaats van wat je bént, schep je meer ruimte om te ontwikkelen en groeien.” 

Ik ben geboeid door het tweede gedeelte van het citaat. Dóen in plaats van zijn, kijk dat is meer mijn ding. “Niet lullen maar poetsen” en “fake it till you make it” of zoals we in de HR wereld wel zeggen; “learning by doing”. Doen is niet altijd makkelijk. Want iets doen dat nieuw voor je is, is spannend (hallo out-of-my-comfort-zone!), kost energie (ik heb geen zi-hin) en de vraag is of dat het allemaal waard is (FOMO – fear of missing out). 

Maar die goede gewoontes die komen ergens vandaan. Die komen voort uit nieuwsgierigheid, de wens om bepaalde vaardigheden (verder) te ontwikkelen, of gewoon omdat het leuk is. Tuurlijk, in de wereld van altijd maar meer is het een kunst om gewoon tevreden te zijn. Maar geeft het je energie? Maakt het je trots op jezelf? Heb je er lol in? 

Ga er dan voor. Probeer. En vooral: doe het. 

Start! Dat maakt het bereiken van je goede voornemens een stuk leuker en gemakkelijker. Met een beetje mazzel vliegen de 66 dagen zo voorbij.

Hoe goede voornemens wel lukken

Als we bovenstaande tips en tricks samenbrengen, volgen daaruit de volgende vijf stappen:

  • Kies goede voornemens die je leuk vindt, je energie gaat geven en trots op jezelf laat zijn;
  • Bedenk geen masterplan, maar ga starten. Nu. Niet morgen;
  • Bedenk je dat het 66 dagen gaat kosten (minimaal). Dat wordt de duur van je experiment. Ben je er helemaal klaar mee na 66 dagen of ervaar je geen (positief) effect? Dan kan je het loslaten;
  • Besef je: “it’s not gonna be easy, otherwise everyone would do it”. Committeer jezelf, en herinner jezelf eraan als je even geen zin meer hebt. Juist dat ongemak en het doorzetten als het lastig is, gaat je verder brengen;
  • Vier kleine overwinningen. Super belangrijk om de balans tussen energie nemend en -gevend in de gaten te houden. Dus; eerste blog online? Eerste 5 kilometer gelopen? Een weekend zonder telefoon? Goed gedaan! 
Vier kleine overwinningen!

Mijn goede voornemens?

Mijn goede voornemen voor dit jaar kent één doel, dat uiteenvalt in verschillende goede voornemens: ik wil meer zichtbaar worden in het HR vakgebied. Human Resources, People Operations, Personeel en Organisatie; niets is zo fascinerend voor mij als mensen in hun (werkende) leven te ondersteunen bij het inzetten en ontwikkelen van talent. Ik gun mijzelf en het hele werkveld meer praktische inspiratie om het mooie (en soms ondankbare) werk weer een beetje beter te maken. Leuker. Gemakkelijker. Moderner. En welke acties ik daarvoor wil doen?

Ik ga meer schrijven. Blogs & Artikelen. Die zich vooral kenmerken door de praktische insteek. Hier op deze site, maar ook op XpertHR Actueel, waar ik sinds twee jaar blog. Er zijn genoeg bronnen om strategische inspiratie op te doen, maar die brengen je niet snel verder in de praktijk. Inspiratie om te doen. Te starten en vervolgens verder te gaan. 

Daarnaast ga ik weer meer spreken, coachen en begeleiden in 2020. In 2019 was het zalig om te focussen op mijn baan als HR Manager bij Artefact, maar wat miste ik soms de interactie met vakgenoten in andere bedrijven. Na twee leuke sessies afgelopen december bij ERIKS en ProRail heb ik er helemaal zin in. 

Tenslotte kom ik graag in verbinding met vakgenoten. De koning zei het ook zo mooi in de kersttoespraak: “Geluk zit in onze verbondenheid met anderen.” Amen to that. Dat verbinden wil ik. Met mensen die net zoals ik gefascineerd zijn door mensen op de werkvloer. Die zich zorgen maken over de dalende burn-out leeftijd. Of die zich inzetten voor een HR dat zich business-breed oriënteert, of zich hard maken voor andere manieren van organiseren. Die durven te experimenteren. 

Kan jij mij verder helpen?  

Het opschrijven van deze drie goede voornemens geven mij kleine kriebels in mijn buik. Spannend, om het neer te zetten zo out in the open. Maar ook heel tof, ik heb er zin in! Kan jij mij verder helpen? Ik benieuwd of je op specifieke thema’s opzoek bent naar praktische inspiratie. Of ben je op zoek naar een interessante spreker voor een HR event? Zoek je een coach in Agile HR? Ik vertel graag over hoe Agile HR in de praktijk wordt toegepast. Laat me weten wat je zoekt via een berichtje – wie weet kunnen we elkaar verder helpen! 

Nog maar 46 dagen tot de 66 en maximaal 220 dagen tot augustus voor de volle 8 maanden om van mijn goede voornemens gewoontes te maken. Iemand koffie?

Home » Blog » Goede voornemens? Geen ‘fuck it’ maar yes we gaan er voor!